HİPOKONDRİYA (HASTALIK HASTASI)

HİPOKONDRİYAHasta olduğuna inanma, hastalık hastası. Hekimler, herhangi bir hastalığa sahip insanların %50'sinde hipokondriya semptomlarının bulunduğunu tespit etmişlerdir. Hipokondriya oldukça yaygın bir hastalık olmasının yanı sıra bireyde sıkça diğer hastalıklarla eş zamanlı olarak da görülebilmektedir. Genellikle 20 yaşlarında başlar ve yaş ilerledikçe semptomların görülme sıklığı artar. Hipokondriya, Obsesif kompulsif bozuklukun bir türevi olduğu düşünülmektedir.


BELİRTİLERİ
-Bedensel meşguliyet
-Sağlıklı olduğuna dair güvence verilmesine rağmen, hasta olduğuna inanmak
-Hastalık fobisi

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Hipokondriak hastalar, henüz saptanamamış ciddi bir hastalıkları olduğunu inanırlar ve tersine ikna edilemezler. Hipokondriazisin gidişi genellikle epizodiktir, epizotlar aylar yıllar sonra sonlanır ve uzun eşit süreli sessiz dönemleri olur. Hipokondriyak hastaların üçte biriyle yarısı iyi derecede düzelmektedir. Psikoojik ve psikiyatrik tedaviye dirençli hastalardır. Çünkü hastalık kaynaklarının psikolojik değil fiziksel kaynaklı olduğunu düşünürler. Bu nedenle bu tip hastalarla hekimlerin kurdukları ilişki çok önemlidir, hasta hekimine ve tedavi biçimine güvendiği ölçüde psikiyatrik yardım almayı kabul edebilecektir.

Bu haslığa sahip olan kişiler doktorlar tarafından hemen tespit edilir ve sorunlarıyla ilgilenilmez. Aslında bu kişilerin ikna edilip bir psikologa yönlendirilmesi gerekir.

2 yorum

Yanlış hatırlamıyorsam pek bilinen öykücümüz Ömer Seyfettin hastalık hastasıydı. Bu huyunu bilenler yolda ona rastlasalar "iyi görünmüyorsun" derlermiş. O da hemen hastalandığını sanıp eve gidince yorgan döşek yatarmış.

Malesef öyle ve çok hastalandığında ise doktorlar teşhis koyamamış bol bol yemek yemesini ve üzüm tüketmesini söylemişler lakin Ömer Seyfettin şeker hastasıymış ve bunları yedikçe daha da hastalanmış 35 yaşında hayata gözlerini yummuştur...


EmoticonEmoticon