AKCİĞER KANSERİ

KANSERKanserlere ismini veren şey ilk bulgularının rastlandığı organın hangisi olduğudur. Kanser genel anlamda vücuttaki dokuların işlevlerinin değişip zararlı hale gelmeleri, diğer çeşitli dokulara yayılmaları ve organların fonksiyonlarını azaltması anlamına gelir.
Akciğerde başlayan kanser de akciğer tarafından izole edilip tahliye edilen karbondioksitin yerine oksijene yer açmak işlevini yerine getirmesine mani olur. Bu da organizma için alışılmadık bir durumdur.
Genelde havanın kirlenmesi ve tütün mamullerinin kullanımının artması akciğer kanseri ihtimalini arttırmış ve son merhalesi ölüm olan bu illeti insanın başına getirmiştir. Akciğer kanserinde etrafa daha çabuk yayılan küçük hücreli tip ve daha çok rastlanan ancak yayılma hızı diğerine oranlar daha yavaş olan küçük hücreli olmayan tip olarak iki çeşit vardır.
NEDENLERİ
akciğer kanserinin en büyük nedeni sigara kullanımıdır. Sigara tüm akciğer kanserlerinin yüzde 95'inden sorumludur. Sigara içen bir kişinin akciğerinin kendini temizleme fonksiyonu bozulur. Kanser yapıcı maddeler yüzünden hücreler hasara uğrar ve kanser ortaya çıkar. Kaç kat risk altında olduğunun bilinmesi sigaraya başlama yaşı, sigara kullanma sıklığına göre değişir. Ne kadar çok içiyorsanız o kadar fazla risk altındasınız demektir. Sigara kullanımının yanında sigara dumanına maruz kalan pasif içiciler de aynı riski taşımaktadır.
Ailesinde akciğer kanseri olan kişilerde kansere yakalanma riski normal bireylere göre fazladır. Sigara kullanımı sonucu değişen ve akciğer kanserine sebep olan gen diğer aile üyelerine aktarılmış olabilir. Bu durumda risk 3 kat artmıştır. Bir de sigara içiyorsanız çok daha fazla risk altındasınız demektir.
Ayrıca işi gereği çeşitli kimyasal maddelere (radon, nikel, asbest, berilyum, hardal gazı, arsenik ) maruz kalan kişilerde kansere yakalanma ihtimali daha fazladır. Asbest binaların ve gemilerin yapımında kullanılan bir maddedir. Nefes alırken içe çekildiğinde tehlikelidir.
Bunlardan başka verem hastalığı geçirenlerde, beslenmesi bozuk olan kişilerde ve hava kirliliğine maruz kalanlarda risk artmaktadır. Fazla miktarda alkol kullanan ve yağlı beslenen kişilerde de görülebilir.
BELİRTİLERİ
Hastalığın ileri dönemlerinde çeşitli belirtiler görülür. Akciğer kanseri erken dönemde pek belirti vermeyebilir. Şu belirtiler akciğer kanserinin göstergesi olabilir:

Uzun süren öksürük (inatçı öksürük),Göğüs ağrısı,Kanlı balgam çıkarmak ve çıkarılan balgam miktarının fazla olması,Sırtta ve omuzda geçmeyen ağrı,Sesin kısılması,Yüzde ve boyunda şişlik oluşması.Bu belirtilerin yanında başka bulgular da gözlenebilir. İştah ve kilo kaybı, akciğerde iltihap olması, halsizlik, görme kaybı, hafızada azalma, kemik ağrıları, hormonal bozukluklar gibi.


TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Akciğer kanseri olanlarda tümör ya ameliyatla çıkartılır, ya ışın tedavisiyle kanser hücreleri öldürülür ya da ilaç tedavisi (kemoterapi) uygulanır.

Kanser yayılmamışsa cerrahi tedavi uygulanabilir fakat küçük hücreli akciğer kanseri tedavisinde nadiren kullanılır. Akciğerin bir kısmı ya da tamamı gereken neyse o şekilde çıkartılır.
Işın tedavisiyle kanser hücrelerinin yayılması önlenir ve bu hücreler yok edilir. Beyine de bu uygulama yapılabilir. Amaç vücuttaki kanser hücrelerini yok etmektir. Bu tedavi diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir.
Küçük hücreli akciğer kanseri tedavisinde kemoterapi kullanılır. Verilen ilaç hap ya da iğne şeklindedir. Damardan verildiği için sadece akciğerdeki kanser hücrelerini değil, diğer yerlerdeki kanser hücrelerini de yok eder.
Bir diğer tedavi şekli ise son yıllarda kullanılan girişimsel bronkoskopi yöntemidir. Nefes alırken zorluk çekenlerde uygulanan bir yöntemdir. Bu tedavilerin bir kısmının bir arada olmasıyla hasta maksimum fayda sağlar. Hangilerinin kullanılması gerektiği kanserin türüne göre doktor tarafından belirlenir.

2 yorum

Iadeyi ziyarete geldim ne kadar güzel bir site olmus

Teşekkür ederim hocam ziyaretiniz için..


EmoticonEmoticon