ASFİKSİ

ASFİKSİSolunum ve kalp hareketlerinin durmasıyla ortaya çıkan duruma asfiksi denir. En sık rastlanan asfiksi nedeni suda boğulmadır. İnsanın akciğerleri ancak havada gaz şeklinde bulunan oksijeni alacak şekilde yapılmış olduğundan suda boğulur. Çünkü suda çözünmüş oksijeni alıp kullanamaz. Akciğerlere suyun kaçması halinde alve-ollerin hava ile irtibatı kesilir.Hava yollarını tıkayan yabancı cisimler ve bazı hastalıklar da asfiksiye sebep olabilir. Difteri (Croup), larenks ödemi, solunum yolunun tümörleri ve astım bu hastalıklar arasında sayılabilir. Gaz zehirlenmeleri de asfiksi nedenidir. Özellikle iyi yanmayan sobalardan, açık kalan gaz ocaklarından çıkan karbon mo-noksit (CO) gazı ile zehirlenmeler© sık rastlanır.Asfiksi olayında kandaki oksijen yetersiz kaldığından ilk belirti olarak nabız ve solunum süratlenir, temiz hava ihtiyacı artar. Daha sonra kan basıncı artar ve başın çatlayacakmış gibi ağrımasına neden olur. Deride kan damarlarındaki oksijen azlığına bağlı olarak siyanoz denilen morarma başlar. Daha sonra soluk alamama, bilinç kaybı ve kasılmalarla (konvülsiyon) ölüm meydana gelir.Tedavi asfiksi nedenine göre yapılır. Kalp atışlarının devamı ve bol oksijen verilmesi ilk yapılacak yardımdır. Suni solunum ve kalp masajı hayat kurtaracak girişimler o-larak hemen herkesin öğrenmesi ve uygulaması gereken ilk yardım tedbirleridir.

Yenidoğan Asfiksisi 
Bebekler doğarken uzun süre içerde kalırsa bebeklerde solunum güçlüğü ya da zayıf solunum gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumda akciğerlere dolan hava yetersiz olduğundan bebeğin vücudunda oksijen azlığı baş gösterir. Bu duruma asfiksi denir. Yenidoğanda iki çeşit asfiksi olabilir. 

Mor Asfiksi: Solunum yok ya da çok hafiftir. Bebeğin vücudu morumsudur (siyanotik) kulp atımları dakikada 140 dan fazladır. 

Beyaz Asfiksi: Solunum yok ya da çok zayıftır. Bebeğin vücudu soluk, yarı beyazdır. Kalp atımları dakikada 100 den azdır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Asfiksi durumunu ortadan kaldırmak için YENİDEN CANLANDIRMA işlemi uygulanır. Beyin dokularının yıkımını önlemek için bu işleme doğumdan sonraki ilk 3 dakika içinde başlanmalıdır.




EmoticonEmoticon