Bazı araştırmacılar tüm depresyonların biyolojik kökenli olduğunu ve beyindeki kimyasal maddelerin yetersizliğine bağlı olduğunu öne sürerlerken; bazıları da, düşünce sistemindeki psikolojik dengesizliğe dikkat çekmekteler. APA (American Psychological Association) ya göre, distimi şöyle tanımlanıyor; Son iki senedir depresif ruh halinde olmak ve bunun yanı sıra aşağıdakilerin en az ikisinden yakınmak:
- İştah azalması veya aşırı yemek
- Sürekli yorgunluk durumu- Düşük benlik algısı
- Uyku bozuklukları
- Yoğun ümitsizlik duyusu
- Yoğunlaşamama
- Kararsızlık Distimik birey, genelde hep böyle hissettiğini söyler. Şiddetli semptomlar yoktur, dolayısıyla bu hastalık sinsi bir şekilde değişerek, distimik ruh durumu yaşam biçimi haline dönüşür.
Ruhsal belirtiler: Depresif duygu durumu, umutsuzluk, benlik saygıdında azalma, düşünceleri yoğunlaştırmada zorluk ve kara vermede güçlüktür. Belirtilerin şiddeti dalgalanmalar gösterebilir.Ayrıca bu kişilerde iştahsızlık ya da aşırı yeme, uykusuzluk ya da uyuma nöbetleri, enerji azlığı ve sürekli bir yorgunluk hali de görülür.
Distimi ( Karamsar Mizaç) tanısı konulurken depresyon ve bipolar bozukluk öyküsü net öğrenmelidir.Ayrıca bu hastalıkların aynı kişde farklı zamanlarda başlayacağı akılda tutulmalıdır.
- Aşırı yeme ya da iştahsızlık çekme
- Bitkinlik hissi
- Düşük benlik değer duygusu
- Karar vermede güçlük ve konsantrasyon güçlüğü
- Umutsuzluk duygusu
Süreğen seyreden depresif duygu durumunun en az 2 yıl sürmesi, çocuk ve ergende 1 yıl sürmesi ile tanı konulur. Buradaki duygu bozukluğu ,enerji azlığı ve kötümser düşüncelerdir.
BELİRTİLERİ
Kişinin kendi ya da başkalarının gözlemiyle belirlenmiş, en az 2 yıl ya da daha fazla süren depresif duygu durum olması
Kişi depresif haldeyken aşağıdaki belirtilerden en az 2 tanesinin bulunması
Rahatsızlık olduğunda yukarıdaki etkilerin olmadığı 2 aydan daha uzun bir dönem bulunmaz.
Rahatsızlıkta ilk 2 yıl içinde majör depresif dönem bulunmaz.
Oluşan belirtiler tıbbi bir hastalığın etkisiyle oluşmaz.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Günümüzde bu rahatsızlığın tedavisinde farmakoterapi ya da bilişsel davranışçı terapi etkili olur. Bunun yanında tedaviyi destekleyici anti depresyon ilaçlar kullanılabilir. Hasta yakınlarının bu konuda bilgilendirilmesi tedavinin başarısına katkı sağlar. Hastalara uygulanan tedavinin en az 3 ay süreyle devam ettirilmesi faydalı olur. Bu rahatsızlığın tanısını koyamayan yani belirtileri fark edemeyen psikoterapistler bunu sadece psikolojik sorun gibi çözmeye çalışır. Bu yüzden hastalar gereksiz acılar çekebilir. Hastaların çoğunluğu bunu çocukluk yıllarından itibaren taşırlar. Bunlar erken başlangıçlı distimi olarak tanımlanır. Distimik bozukluğun belirtileri çok sinsi olduğundan, çok dikkatli tanı konulması ve tedavi edilmesi gerekir.
4 yorum
Öyle çok karamsar var ki. Hatta zaman zaman hepimiz bir çok konuda karamsar olabiliyor. Trafik konusunu duyunca mesela :)
Umarım ilerde trafik ve diğer bütün sıkıntıların hafife alındığı ve çözüldüğü bir dünyada yaşarız:)
Merhabalar; iadeyi ziyarete geldim.Blogunuzu takibe aldım.Saygılarımla:))
yorumunuz ve ilginiz için teşekkür ederim :)
EmoticonEmoticon