GEBELİKTE KRAMP

GEBELİKTE KRAMPMagnezyum, genel olarak gevşetici özelliğe sahip bir mineraldir.Kalsiyumla birlikte damar tonusu ve kalp kasının kasılması gibi olaylarda etkilidir. Kalsiyum, kasları uyararak kasılmasını sağlarken, magnezyum kasları gevşetir ve damarların genişlemesini sağlar. Gebelilte gerekli miktarda magnezyum ve kalsiyum sağlanamadığında titreme, kramp, konvülziyonlar gibi sonuçlar görülebilir. Anne karnındaki bebekler, son aylarda hızlı bir büyüme sürecine girerler ve daha fazla kalsiyum ve magnezyuma ihtiyaç duyarlar. Annenin bu ihtiyaca cevap vermemesi durumunda ise gebelik krampları sıklaşır. Gebelikte krampları gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterde yani 6-7. aylarda daha çok görülmeye başlar. Bir ya da birden fazla kas demetinde birden ortaya çıkan kısa, bazen 10 dakikaya varan kasılmalara kramp denir. Gebelik dönemi kadınların kas fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen bir dönemdir. Bu dönemde oluşan kramplar hayati bir tehlike oluşturmaz ama rahatsızlık verir.

Gebelik kramplarında kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin eksikliği önem taşır. Gebelikte iyonlar plasenta ve fetusta toplandığından ve damar içerisinde sıvı miktarı arttığından, anne adayının kanındaki magnezyum seviyesi düşer. Bu nedenledir ki Gebelikte magnezyum takviyesi yapma ihtiyacı hissedilir. Genel olarak kas kramplarının büyük çoğunluğu kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin eksikliğinde ortaya çıkar. Gebelikte ihtiyaç olunan magnezyum miktarı 10 mg. olarak belirlenmişse de bu miktarın besinler aracılığıyla alınması zordur. Anne adayının bu miktarı karşılayabilmesi için aşırı yemesi gerekir. Yemeğe bağlı aşırı kilo alımı tavsiye edilmez. Bu nedenle gebelikte sıklıkla magnezyum takviyesi önermekteyiz. Kramplar en çok bacaklarda görülmesine rağmen kalça, bel ve karın bölgelerinde de hissedilebilir. Hamileler dışında yoğun egzersiz yapanlar, şeker hastaları, diyaliz tedavisi gören böbrek hastaları ve kalp damar hastalığı olanlar da sıklıkla kramp geçirirler. Gebelikin son aylarında bebeğin hızlı gelişme göstermesiyle bacaklara binen yükün artması, büyüyen uterusun toplardamar sisteminde yarattığı baskı ve buna bağlı gelişen dolaşım problemleri (varisler), eskiye oranla fiziki aktivitenin azalması ve kas yorgunluğunun kolaylaşması bacak kramplarını artırır. Hamileler bacak kramplarına en fazla dinlenme esnasında ya da gece uykularında yakalanırlar. Özellikle 24′üncü haftadan itibaren başlayan ve sık karşılaşılan bu problem kimi geceler hamilelerin aniden uykudan uyanmasına sebep olabilir. Gebelik kramplarının bebeğe doğrudan zararlı bir etkisi yoktur. Ancak magnezyum ve kalsiyum eksikliği sonucu oluşan dengesiz beslenme, erken doğum ve gelişme geriliğine neden olabilir. Kramp esnasında annenin yaşadığı gerginlik ve stres de bebeği etkileyebilir. 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kalsiyumdan zengin beslenmek, düzenli egzersiz ve yürüyüş, uzun süre ayakta kalmamak, dinlenirken ayakları yüksekte tutmak, varis varsa varis çorabını giymek krampları önlemede en etkili yollardır. Krampların egzersiz veya masajlarla düzelmediği durumda hekim tavsiyesiyle kalsiyum ve magnezyum içeren ilaçlar almak gerekebilir. Hamile eğitimi ve yoganın da krampların oluşumunu engellemede faydası vardır. Yüksek topuklu ayakkabı giymemek, yatarken sol tarafa yatmak, yatmadan önce ılık bir duş almak, aşırı kilo alınmasından kaçınmak krampları önlemede büyük katkı sağlar.. Kas krampı geçirildiğinde öncelikle sakin olmaya çalışmalısınız. Düz bir zemine uzanıp, size yardımcı olacak kişinin baldırınızdan tutarak, kramp girmiş bacağınızı 90 derece açıyla açması işe yarayacaktır. Yardım edecek biri yoksa ayağa kalkıp, ellerinizi sert bir yere dayayın. Kramp giren bacağınızı bükmeden yerde kaydırabildiğiniz kadar geriye doğru kaydırın. Bu esnada diğer bacağınızı dizden bükebilirsiniz. Bir süre bacağınızı bu şekilde hareket ettirin. Son aşamaya geldiğinizde, yani zorlandığınızda bacağınızı bu pozisyonda tutabildiğiniz kadar tutun. Diğer bacağınız ile de yaylanma hareketi yaparak kramp girmiş bacağınıza yardımcı olabilirsiniz.

2 yorum

Bir sağlık blogu. Çok iyi fikir. Yoktu da bildiğim kadarıyla. Ne güzel düşünmüşünüz. Tebrik etmeden duramam :)))

Davetinize icabet hasıl oldu :)))) Eskiye kaçamadan anlatamadım bu durumu. İzlemekteyim sizi.

Merhaba.

Yorumunuz ve bloguma gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim umarım faydalı bilgiler paylaşmaya devam ederim, sağlıklı mutlu günler :)


EmoticonEmoticon