CİLT KANSERİ

DERİ KANSERİ
Cilt kanseri dünyada en yaygın olarak görülen kanser türlerinden biridir. Ayrıca nadir olarak görülse de oldukça öldürücü bir cilt kanseri çeşidi bulunmaktadır. Yüzde 5 gibi bir oluşma ihtimali bulunan melanoma, nadir bir durum olarak meydana gelse de sonucu genellikle ölüm ile sonuçlanmaktadır.
Bu tip kanser türü, güneş ışınlarının cilde etkisi ile birlikte, cilt hücrelerinin anormal bir şekilde büyümesi ile meydana gelir. Ayrıca cilt kanseri, cildinizin düzenli olarak güneş ışınlarına maruz kalmayan bölgelerinde de oluşur. Ultraviyole güneş ışınları ile teması azaltarak cilt kanseri riskini de azaltma imkanına sahipsiniz.
Cilt kanserinin ilk belirtileri siğil veya beze oluşması ve oluşan bu çıkıntıların haftalar boyunca geçmemesidir. Meydana gelen çıkıntılar çoğu zaman da kırmızı ve sert görünüşlü olup, düz ve pullu bir yapıya sahiptirler. Böyle bir çıkıntı oluşumunda dikkat etmeniz gereken süre zarfı yaklaşık 4 haftadır. Bu sürenin geçmesi durumunda cilt kanseri tehlikesi altında olup, derhal medikal yardım almanız gereklidir.
NEDENLERİ
Cilt kanseri genellikle cilt hücrelerinin DNA’larında meydana gelen değişimlerden oluşan birtakım hatalar dizisi ile gelişme imkanı bulur. Ayrıca epidermis isimli cildin en üst tabakasından başlamaktadır. Epidermisin asıl görevi sürekli güneş ışınlarına maruz kalan kişilerin cilt hücrelerinin üzerine koruyucu bir katman oluşturarak, tüm bu zararlı etkilere karşı korumaktır. Epidermis 3 çeşit hücre tipini barındırır. Bunlar pullu hücreler, bazal hücreler ve melanositlerdir. Bazal hücrelerin görevi yeni cilt hücrelerin üretimini sağlamaktır. Melanositler, melanin üretir ve bu pigment cilde normal rengini vermektedir.
Cilt hücrelerinin DNA’larına verilen en büyük hasar, ultraviyole ışınlardan kaynaklanmaktadır. Bu ultraviyole radyasyon ışınları da güneş tarafından yayılmaktadır. Ancak bu durum yine de ciltte gelişme kateden cilt kanserinin neden bazı durumlarda güneş görmeyen bölgelerde de oluştuğunu açıklamamaktadır.
BELİRTİLERİ
Düzensiz sınırları olan küçük bir lezyon (yara, bere) ve vücutta veya kol ve bacaklarda kırmızı, beyaz, mavi veya mavi-siyah lekeler; cildin herhangi bir yerinde rengi inci beyazından siyaha kadar değişen yumru veya lezyonlar; avuç içi, ayak tabanı, el ve ayak parmaklarının uç kısımlarında koyu renkli lezyonlar; güneşe maruz kalmış cilt üzerinde daha koyu renkli beneklerle birlikte geniş kahverengimsi lekeler; cildin herhangi bir yerinde kırmızımsı mor lekeler; ayak parmakları veya bacakta mor-kahverengi veya koyu mavi nodüller; yüz, kulak veya boyunda inci gibi veya mumlu gibi yumru veya şişler, göğüs veya sırtta düz, ten rengi veya kahverengi yara izine benzer lezyonlar; yüz, kulaklar, boyun, eller veya kollarda pullu veya kabukla kaplı yüzeyi olan düz lezyon veya kırmızı nodul; herhangi bir bende görülen değişiklik veya iyileşmeyen bir yara.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kişisel cilt kanseri döngüsüne göre değişebilen bir durum olan tedavi süreci, genellikle cerrahi bir operasyona başvurularak yapılır. Melanoma olmayan insanlar üzerinden yapılan ameliyat işlemlerinin yüzde 90 gibi yüksek bir kısmı başarı ile sonuçlanmaktadır. Cilt kanseri olan kişiler ile bir uzman takımının ilgilenmesi gereklidir. Bu uzman takım içerisinde dermatolojist, plastik cerrahı, onkolojist, radyoterapi ve kemoterapi uzmanları, patolojist ve uzman bir hemşire yer almaktadır. Her türlü değişim gözlemlenmeli ve düzenli olarak rapor edilmelidir.
Ameliyat türü ise sahip olduğunuz cilt kanseri tipine göre, cilt kanserinin aşamasına ve genel sağlığınıza bağlı olarak değişim gösterir. Tüm bu durumlar incelendiğinde uzman ekip tarafından sizin için en etkili olan tedavi yöntemi tavsiye edilecektir. Bu yüzden her türlü tedavi yöntemine hazır olup, hastaneye gitmeden önce seçeneklerinizi iyi bir şekilde düşünmeniz gerekir. Genel olarak tedavi seçenekleriniz cerrahi eksizyon, küretaj ve elektrokoter, kriyoterapi, mikroskopik ameliyat, kemoterapi, fotodinamik terapi, radyoterapi ve elektrokemoterapi olarak sıralanabilir.

2 yorum

Bu çağ, her türlü tehlikeye açık açık maruz kaldığımı çağ. Korkutucu. Ama söylenegelen bir şey var, kulak ardı edilmemesi gereken. Tabii güneş ışığına çare değil de vücutta biriken ağır metallere ve radyasyona karşı. Tahin. Tüm zehirleri temizler, arındırırmış vücudu. Bir de çıtlık yani hindiba kökü.Çıtlık, karaciğere birebir. Cilde de çok iyi bu yüzden.Doktor değilim, olmayı da hiç istemem kanlı filan o meslekten :)))), bakamam çünkü kana, duyamam da;ama bu gerçek, herkesçe bilindiğinden yazmak istedim eğer bilmeyen varsa faydası olsun diye :)))

yorum işini bir tık ileri götürüp öneri ve tavsiye vermeniz beni mutlu etti teşekkür ederim :)


EmoticonEmoticon