VAJİNİSMUS

VAJİNİSMUSVajinismus (veya vaginismus) cinsel ilişki sırasında vajinanın alt üçte birindeki kasların kişinin kendi kontrolü haricinde, istemsiz bir şekilde kasılması sonucunda ilişkinin gerçekleşememesi veya oldukça zor bir şekilde gerçekleşmesi ile karakterize bir cinsel işlev problemidir.  Cinsel ilişki sırasında bir refleks şekilde istemsiz olarak kas kasılmaları, şikayetin derecesi ile de orantılı olarak vajina haricinde kalça, bel, karın, sırt ve hatta ayak parmaklarına kadar yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Çok ileri düzeyde olan vajinismus hastaları ilişkilerde çene ve ayak parmak kaslarını bile irade dışı kasmaktadırlar. 

Aslında tüm bu kasılmaların sebebi “vücudun kendisini koruma” içgüdüsüdür. Bilinç altına cinsel ilişki ile ilgili yerleşmiş bir takım korku ve kaygılar vardır, bunun sonucunda kişi kendisini kasmakta ve ilişkiye izin vermemektedir. Psikolojik yönden vajinismus bir “kaygı bozukluğu” dur. İlişkide direkt olarak ya acı vardır veya "sanki acı olacakmış, vajina yırtılıp parçalanacakmış" gibi bir his bulunmaktadır.



TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Vajinismus kişinin elinde olmadan irade dışında gelişen durumdur. Bu yüzden her kişinin korkusu, endişesi eşiyle olan durumu farklı olabilmektedir. Burada kişinin neden, niçin korktuğu anlaşılmalı, bunun neden yanlış olduğu anlatılmalıdır. Kişinin bu korkuyu atlatılmasına yönelik, yanlış bilinen bilgiler düzeltilmelidir.Birçok merkezde farklı tedavi şekilleri olabilmektedir. Bu tedaviler genel olarak kişinin niçin neden korkusunu yenmesine yönelik tedavilerdir. Vajinismus  tedavisi oldukça güncel ve bilimsel yöntemler olan “bilişsel, davranışsal terapiler” ve “sistematik duyarsızlaştırma tedavileri  uygulanmaktadır.
 Vajinismus tedavileri standart şekilde olmayıp tamamen kişiye yönelik özel bir takım protokollerden ibarettir. Vajinismus tedavisi için uygulanacak adımlar kişiye özel olmalıdır.Gerekli durumlarda hipnoterapiler ile hastaların tedavi süreci hızlanabilmektedir. Terapi programı duygusal ve fiziksel teknikleri içermektedir. Çiftin terapi sürecine birlikte katılmaları daha iyi sonuçlar verecektir. Çoğu kez vajinismus çok derinlere kadar uzanan ciddi bir problemdir. Her ne kadar evlilik süresince bu problem ile yüzleşilse de problemin nereye kadar indiğini yani nereden itibaren başladığını kesin olarak bilmek mümkün değildir.
Tedavide başarıyı ve tedavi sürecini etkileyen en önemli faktör “güven” dir. Çiftlerin kendi problemlerini aşmada gösterdikleri kararlılık, inanç ve azim ile birlikte iradeli bir şekilde ev ödevlerini yapmaları, mümkün oldukça rahat, sabırlı olmaları tedaviyi kolaylaştıran ve hızlandıran diğer faktörlerdir. Ev ödevleri egzersizlerin evdeki bir tekrarıdır ve bunda kişinin pratik yaparak kendisini geliştirmesi amaçlanmaktadır. İlk başta sıkıcı gibi gelse de zaman içinde ev ödevleri daha basit bir hale gelerek “ev oyunları” şekline dönecektir. Vajinismus tedavisi doğru bilgi ve teknik gerektiren bir süreç olduğundan dolayı yapılacak olan plan nitelikli bir cinsel terapist tarafından takip edilmelidir.


EmoticonEmoticon