WİLMS TÜMÖRÜ

WİLMS TÜMÖRÜWilms tümörü, çoğu zaman dört yaşın altındaki çocuklarda görülen bir böbrek kanseridir, ancak doğumdan 15 yaşa dek ortaya çıkabilmektedir. Wilms tümörü bütün kanser vakalarının yaklaşık %20'sini oluşturan, en sık görülen çocukluk çağı kanserlerinden biridir. Wilms tümörü erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla iki kat fazla görülür.

BELİRTİLERİ
  - Karında ele gelen kitle (%60 sıklıkta)
  - Hipertansiyon (%25), (tümör hücrelerinden renin salgılanması veya tümörün böbrek damarlarına bası yapması sonucunda)  - İdrarda kan görülmesi (%15), (sıklıkla mikroskopik)  - Kilo kaybı (%4)  - İdrar yolu enfeksiyonu (%3)  - İshal (%3)  - Bulantı, kusma, karın ağrısı, kasık fıtığı, akut cerrahi karın, akciğerde sıvı toplanması, kan hücrelerinde artma (polisitemi) ve kafa içinde sıvı birikmesi (hidrosefali (%8)


Polisitemi tümör hücrelerinden eritropoetin hormonu salgılanması sonucunda meydana gelir, daha büyük yaşlarda, erkeklerde ve erken evre tümörde görülür. Hastalarda edinilmiş kanama eğilimi (von Willebrand hastalığı) görülebilir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Wilms tümörü karında şişmeye neden olur ve bazen çocuğun ebeveyni çocuğu yıkarken tümörü fark edebilir. Doktor Wilms tümöründen kuşkulandığında, eksiksiz bir fizik muayene yapacak ve böbrek ultrasonografisi ya da abdominal bilgisayarlı tomografi (BT) incelemesi isteyecektir. Tümörden yapılan bir biyopsi tanıyı doğrular. Kanserin yayılıp yayılmadığının anlaşılabilmesi için, vücudun başka bölümlerinin de BT ile araştırılması gerekebilir.



EmoticonEmoticon