Beynin etrafındaki hipofiz bezinin ön lobundan çok yüksek miktarlarda büyüme hormonu salgılanmasına bağlı olarak gelişen hastalığa akromegali adı verilmektedir. Büyüme süreci daha tamamlanmamışken, kemiklerin uzaması son bulmadan erken dönemlerde oluşum meydana gelirse, gigantizm denen dev bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Mevcut durum büyüme dönemi tamamlandıktan sonra ortaya çıkarsa, kemiklerdeki büyümenin son bulmuş olması sebebiyle el ve ayaklarda genişleme, burunda ve çenede aşırı büyüklük ve sesin kalınlaşması oldukça fazla görülen bir durumdur.
BELİRTİLERİ
Akromegalinin semptomları ve bulguları arasında ellerin, ayakların, kulakların ve burnun genişlemesi gibi bir durum vardır ve öne çıkık bir alt çene ve uzun bir yüz bulunur. Ayrıca seste kalınlaşma veya kısıklaşma da olabilir. Baş ağrısı ve görme bozuklukları gibi herhangi bir beyin tümöründe görülen semptomlar da bulunabilir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
AKROMEGALİ
Penulis TakipBlog
Tags
Tanı koyabilmek için serumda büyüme hormonu seviyesinin ölçülmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra ağızdan şeker yüklemesine, yaklaşık her 30 dakikada bir ölçülen büyüme hormon değerleri izlenir ve tanı için kullanılır.
Hastalığa sebep olan etkenlerin görülmesi için hipofiz bezinin MR görüntülemesi yapılmalıdır. Hastalığın tedavisindeki amaç, hastadaki büyüme hormonunu çok yüksek miktarda salgılayan hipofiz adenomunun bütünüyle yok edilmesi, neticesinde de büyüme hormonlarının normal düzeye indirilmesi hedeflenmektedir. Bunu sağlamak amacıyla ilaçlar, radyoterapi ve cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Yapılan cerrahi tedavide hastanın burnundan girilmekte ve hipofiz bezine ulaşılarak etken adenom alınmaktadır. Duruma göre bazı hastalarda cerrahi tedavinin devamı olarak radyoterapi tedavisi de yapılabilmektedir.
Artikel Terkait
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
EmoticonEmoticon