NEVROZ

Tags

NEVROZTıp dünyasında nevroz kişilerde meydana gelen ve nedeni bilinmeyen kişilik bozukluklarının ortaya çıkması halidir. Nevroz hastası olan kişilerde anatomik veya fiziksel olarak hiçbir neden göze çarpmamaktadır. Nevroz psikoloji dünyasında sebebi bulunamayan tüm rahatsızlıklara verilen genel bir isim olarak da değerlendirilebilir. Kişinin nedensiz bir şekilde aşırı şekilde öfkelenmesi, saldırganlık duygusunun üst seviyede olması, kendini normal yaşından daha küçük hissetmesi, cesaretinin düşük olması ve her olay karşısında ciddi bir cesaretsizlik göstermesi nevroz hastalığının tipik belirtileri arasında yer almaktadır.

Nevroz hastası olan kişilerde ciddi bir evham duygusu meydana geldiğinden dolayı kişi uyumakta zorlanır ve kendisini hasta hissettiğinden dolayı ciddi derecede uykusuzluk ile mücadele etmek zorunda kalır. Nevroz hastalarının üzerinde yapılan incelemeler sonucunda bu kişilerin cinsel bozukluklar da yaşadığı gözlemlenmiştir. Nevroz hastalarının duygularında ve düşüncelerinde ciddi derecede bir bozulma yani tahribat meydana gelir. Nevroz insanı duygusal olarak derinlemesine bir şekilde etkilediğinden dolayı nevroz hastası olan kişilerin iş yaşamlarında verilmemesi gereken toleransları verdiği ve bundan dolayı iş yaşamında ciddi sıkıntılar çektiği bilinmektedir. Bu nedenden dolayı nevroz hastalarının büyük bölümünün bir süre sonra işsiz kaldıkları da bilinenler arasında yer alıyor.

Nevroz hastalığı kendi içerisinde iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar yakın zaman içerisinde yaşanmış olaylardan dolayı kaynaklanan güncel nevrozlar ve geçmişte meydana gelip kişiyi günümüzde etkileyen geçmişteki olaylardan kaynaklı olan nevrozlardır. Güncel olan nevrozlar kendisini ciddi derecede korku ve bunalım ile gösterir. Uzmanların büyük bölümü güncel nevrozların özellikle insanların cinsel manada doyumsuz olmasından kaynaklandığını düşünmektedir. Geçmişte meydana gelen olaylardan kaynaklı olan nevrozlar ise psikoloji dünyasında saplantı olarak kabul edilir. Bu saplantılar kişinin aşırı derecede korku yaşamasına yani korku nevrozunun oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca saplantı meydana geldiğinden dolayı bu nevroz türüne saplantı nevrozu da denilmektedir.
Tıp dünyasında nevroz nedeni bilinmeyen, dışarıdan bakıldığında herhangi bir etki görülmeyen ancak öldürücü olarak kabul edilen bir rahatsızlıktır. Öldürücü olarak kabul edilmesindeki temel neden bu hastalığın insanı intihar gibi kötü şeylere sevk ediyor olmasıdır. Nevroz belirtileri gözlemlendiği andan itibaren kesinlikle alanında uzman bir kişiden psikolojik destek alınması gerekmektedir. Psikolojik destek alınmadan ve ilaç tedavisi yapılmadan ilgili sorunun ortadan kalkması pek mümkün görünmemektedir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Her türlü psikanaliz tedavisinin hedefi kişinin daha iyi çalışmasıdır. Bedene yönelik tedaviler (sakinleştiriciler, çeşitli ilaçlar) nevrozların tedavisinde sadece bir dayanak noktası görevi görürler. Klasik psikanaliz tedavisinde hastalığa sebep olan bastırılmış fikirler veya olaylar gün ışığına çıkartılır. Hastalara grup tedavisi de denenebilir.


EmoticonEmoticon