Gebelikte nefes darlığı, rahmin devamlı şekilde büyümesinin diyafram kaslarına yaptığı basınç yüzünden akciğerlerin sıkışması ve dolayısıyla akciğerlerdeki genişlemenin engellenmesi sonucunda oluşur. Gebelikte anne adayının daha fazla oksijene ihtiyaç duyması da nefes darlığı sorunu yaşanmasında etkili olabilir. Özellikle gebeliğin ikinci trimesterinde başlayan yakınmalar, gebeliğin son dönemlerinde iyice artar. Nefes darlığı hafif egzersizlerde, kısa yürüyüşlerde, az basamaklı merdivenleri bile çıkarken etkisini gösterebilir. Gebelikte bu etkiler normal kabul edilmekte ve anne karnındaki bebeğe de zararlı olmamaktadır. Bebeğin son aylarda aşağıya inmesiyle birlikte, annedeki nefes darlığı etkisi de düzelmeye başlar.
Gebelikte nefes darlığı çekilmesi yaygın olarak görülmektedir. Hamileliğin ilerlemesiyle birlikte nefes darlığının oluşması söz konusu olabilir. Bazı kadınlarda erken dönemde bile etkili olabilir. Gebelik süresinde vücudun daha fazla oksijene ihtiyaç duyması nedeniyle, vücut farklı yollara başvurabilir. Bu döneme uyum sağlayabilmek için, hormonlarda yükselme görülür. Bu etki akciğerleri etkileyerek, beyinde solunum merkezini uyarır. Gebe kadında her bir dakikada alınan nefes sayısını arttırır. İlerleyen dönemde uterusun büyümesi de diyaframa baskı yapmaya başlar. Anne adayı bu durumda solunum için daha fazla çaba sarf etmeye çalışır. Bebeği iri olan anne adayları, çoğul gebeliği olanlar ya da amnios sıvısı fazla olanlarda solunum daha güç olur. Bu durumda anne adayının çok zorlanması halinde, doğumdan önce destek alınması faydalı olur.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Nefes darlığı gebelikte normal bir durum olarak kabul edilir. Bunun geçici olduğu ve anne adayına zararlı olmadığı söylenebilir. Fakat kadının aşırı aktiviteden zorlanmadan kaçınması tavsiye edilir. Gündelik yaşamda ağır hareket etmeli, kendini zorlayacak hareketlerden kaçınması gerekir.
Dik oturma, omuzları arkaya yaslama, gece uyurken yüksek yastık kullanılması gibi önlemler alınabilir. Doğumdan sonra kadında başka bir neden bulunmuyorsa, nefes darlığı sorunu kendiliğinden düzelir. Gebe kadının hızlı ve kesik nefes alması, vücudunda oksijen almada zorlanmasına ve stres yaşadığına işarettir. Gebe kadınlar nefes darlığı çekiyorsa, kambur durmaktan, oturmaktan kaçınmalıdır. Nefes almalarını zorlaştırmayan pozisyonlarda oturmaları, zorluk çekiyorlarsa uzanmaları yararlı olur. Daha çok açık alanları tercih etmeli, kapalı ortamlarda fazla durmamaları gerekir. Evde bile ortamı havalandırmaları gerekir. Anne adayları dinlenmek için kendilerine vakit ayırmayı ihmal etmemeli, stresten uzak kalmalıdır.
GEBELİKTE NEFES DARLIĞI
Penulis TakipBlog
Artikel Terkait
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
EmoticonEmoticon