Meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması manasına gelir. Vücuttaki bütün hücrelerin çekirdeğinde, hücrelerin normal büyümelerini ve sağlıklı olmalarını kontrol eden genler mevcuttur. Bu genler, hücrelerin normal bir şekilde çoğalmalarını kontrol etme görevini yerine getirirler. Bu genler radyasyon, çevre etkenleri mikroorganizmalar vs gibi çeşitli faktörlerle bozulma gösterebilir. Şayet bu çoğalma belli bir sıralama ile meydana gelmezse, doku fazlalığı ortaya çıkar, bu doku fazlalığına tümör ismi verilir. Şayet bu dokuda yer alan hücreler yayılma ve başka yerlere gitme eğilimi gösterirlerse habis yani halk adıyla kötü huylu tümör (kanser), oldukları yerde kalmaya devam ederler ise, halk adıyla iyi huylu yani, selim tümör ismini alırlar.
Meme kanserinin belirtilerinin neler olduğuna geçmeden önce şunun altını çizmek gerekiyor; meme kanseri genellikle göğüs bölgesinde görülen bir yumru ile kendini belli eder ancak, bu bölgede ortaya çıkan kitlelerin %90’ı kanserli olmayan, iyi huylu tümörlerdir.
Meme kanserinin belirtilerinin neler olduğuna geçmeden önce şunun altını çizmek gerekiyor; meme kanseri genellikle göğüs bölgesinde görülen bir yumru ile kendini belli eder ancak, bu bölgede ortaya çıkan kitlelerin %90’ı kanserli olmayan, iyi huylu tümörlerdir.
Kanserli olmayan bu kitleler 35 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülür. Eğer göğüs bölgenizde böyle bir yumru keşfettiyseniz panik yapmadan önce doktorunuza muayene olmalı ve bu yumrunun kanserli olup olmadığını öğrenmelisiniz.
Memenin şeklinin değişmesi, belli bölgesinde doku yoğunlaşması veya yumru, deri üzerinde ufak çukurlaşmalar, göğüsten kanlı akıntı gelmesi ise meme kanserinin sık görülen belirtileri arasında yer almaktadır. Belirtiler tek başına veya birlikte görülebilir.
Meme kanserinin başlangıç aşamasında, tümör henüz dikkat çeken bir boyuta erişmeden ve çevresindeki dokuları etkilemeye başlamadan önce herhangi bir belirti görülmeyebilir.
Bu nedenle kanserin erken teşhisi için 20 yaşından sonra yılda bir kez doktorda meme muayenesi, 40 yaşından sonra ise ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir doktor muayenesi, 50 yaşından sonra ise diğer kontrollere ek olarak 2 yılda bir mamografi çekilmesini önerilmektedir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Meme kanserine yakalanan kadınlar ameliyat edilir. Ameliyat esnasında kitle/tümör yada memenin tamamı alınır. Ameliyattan sonra çoğu hasta ışın tedavisi (radioterapi), ilaçla tedavi (kemoterapi) yada hormon tedavisi (anti hormonel) ile tedavi görür. Ameliyat sonrası tamamlayıcı/ek tedavi, hastalığın tekrar ortaya çıkma riskini azaltır.
1 yorum so far
Allah göstermesin...
EmoticonEmoticon