BÖBREK TAŞI

BÖBREKBöbrek taşı genellikle böbreğin orta kısmında meydana gelir. İdrardaki ürik asit ve kalsiyum gibi maddelerin kristalleşmesi ve bu kristallerin birleşerek zamanla taşa dönüşmesi sonucu meydana gelir. Çok küçük taşlar eğer keskin uçları yoksa kişide herhangi bir soruna sebebiyet vermeden dışarıya atılır. Kişi bunu çoğu zaman hissetmeyebilir. Büyük taşlar ise mesaneye doğru ilerlerken idrar yollarında hasar meydana getirir ve şiddetli ağrıların başlamasına neden olur. Ayrıca idrar geçişi tıkanır. Böbrek taşları genellikle genç ve orta yaşlı kişilerde görülür. Kadınlara nazaran erkeklerde daha çok rastlanır. Böbrek taşı oluşma riski sıcak bölgelerde yaşayan kişilerde daha çoktur. Bunun sebebi sıcak bölgelerde yaşayan kişilerin vücuttaki su kaybı çok fazladır ve bu su kaybı idrarda çok yüksek seviyelerde mineral biriktirir. Kişi eğer bir defa böbrek taşı rahatsızlığı geçirmiş ise veya düşürmüşse tekrar etme olasılığı çok yüksektir.Bu nedenle kişi, böbrek taşı oluşumunun sebebini belirlemesi ve tekrar oluşmasını engellemeye çalışması daha yararınadır.

BELİRTİLERİ

  • Karın bölgesinin her iki tarafı ve bel bölgesinin sağ ve sol üst kısmında şiddetli ağrı.
  • Bulantı ve Kusma
  • Yüksek ateş ve aşırı terleme
  • İdrarda kanama, ağrı veya yanma
  • Sürekli idrara çıkma hissiyatı
  • Yüksek ateşe bağlı titreme
  • İdrar renginin kötü kokulu veya bulanık olması

Ağrılar çok şiddetli olabilir. Aniden gelebilir ve birden hafifleyebilir. Ağrılar çok uzun ve çok kısa süreli olabilir. Belirli aralıklarla olan iki ağrı arasında herhangi bir ağrı görülmeyebilir. Kasıklara indiği gibi bazen şiddetli ağrılarda testislere kadar da inebilir. Ağrı sırasında hastaya sürekli ayakta durma hissi gelir. Ağrıların oluşum şekli taşın büyüklüğüyle doğru orantılı değildir. Çok küçük bir taş eğer ki kristal şeklinde ve uçları keskin ise şiddetli bir ağrıya sebebiyet verebilir.

Eğer taş herhangi bir sebepten dolayı olduğu yerden hareket edip idrar yolundan mesaneye doğru ilerledikçe hastaya sürekli idrara çıkma hissiyatı verir ve idrarda yanma görülebilir.

İdrarda kan görülebilir. Çok kötü kokulu olması, bulanık veya koyu renkte olması diğer belirtiler arasında yer almaktadır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Çok küçük taşlar bol sıvı tüketildiği takdirde %85-90 oranında kendiliğinden düşerler. Taş ağrısıyla doktora başvurulduğunda doktorunuz sizden ilk etapta bol su içmenizi ve ağrı kesici kullanmanızı önerebilir.

Diğer safhada büyük taşların parçalara ayrılmasına yardımcı ilaç tedavisine başvurulabilir. Bu tedaviye ek olarak idrar söktürücü ilaçları da kullanmanızı isteyebilir.

Eğer ki taş idrar yolu ile dışarı atılamayacak pozisyonda ve idrar akışı engellenmiş durumda ise cerrahi yöntemlere başvurulur.

Ameliyat türleri, taşın büyüklüğüne ve bulunduğu bölgeye göre değişim göstermektedir.

ESWL: Taş düşürülemeyecek kadar büyük ise ESWL denen teknik uygulanır.

Litotripsi: Bu yöntemde böbrekte ve üst idrar yollarında bulunan taşlar ses dalgalarıyla küçültülüp idrar yoluyla dışarıya atılmasıdır.

Perkütan Nephrolithotomy: Böbreğe yakın yerden açılan küçük bir kesi ile endoskopi yapılan böbrek taşı ameliyatıdır.

Ureteroscopy: Herhangi bir kesi işlemi yapılmadan gerçekleştirilen ve idrar yollarındaki taşların temizlenmesinde kullanılan bir tekniktir.

16 yorum

Akıcı yazınız için teşekkürler. Bloğumu takip ederseniz sevinirim
https://hikayekalplikadin.blogspot.com


EmoticonEmoticon