LENF KANSERİ

LENFOMAFaklı alt türleri bulunan lenfoma temel olarak "Hodgkin lenfoma" ve "Hodgkin olmayan lenfoma" olarak 2 ana kategoriye ayrılır. Hodgkin olmayan lenfoma (NHL) tüm lenfoma vakalarının çoğunluğunu oluşturmaktadır.
Hodgkin olmayan lenfomanın (non-Hodgkin lymphoma – NFL) en sık görülen alt türleri ise B-hücre lenfoma, folliküler lenfoma, kronik lenfositik lösemi ve mantle hücreli lenfoma'dır.
Tüm lenfoma türleri, sayısı 100'ü geçen diğer kanser türlerinde olduğu gibi yapısı bozulan hücrelerin tekrar tekrar bölünerek ve yeni hücreler üretildiğinde ölmesi gereken hücrelerin yaşamına devam etmesi, yani hücre yenilenme döngüsünün bozulması neticesinde oluşur.
Yine diğer kanser türleri gibi riski artıran faktörler bilinmesine rağmen neden bazı insanlarda lenf kanseri görüldüğü ve diğerlerinde görülmediği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır.
BELİRTİLERİ
Lenfomanın en sık görülen belirtisi boyunda, koltukaltlarında ve kasık bölgesinde bulunan lenf bezlerinin (lenf düğümleri) şişmesidir. Bir veya farklı bölgelerdeki bir kaç lenf bezi aynı anda şişebilir. Şişen lenf bezleri genellikle ağrıya yol açmaz ancak bazı kişilerde şişliğe ağrı eşlik edebilir.
Lenf bezleri aşırı şişerse çevresinde bulunan kan damarlarına baskı yapmaya başlayabilir. Bu baskıya bağlı olarak kan dolaşımında sorunlar oluşabilir ve etkilenen bölgeye göre kol ve bacaklarda genele yayılan şişlikler oluşabilir.
Kan damarları gibi aşırı şişen lenf bezleri nedeniyle baskıya maruz kalan sinirler el, kol ve bacaklarda karıncalanmaya, uyuşma hissine yol açabilir. Lenf bezlerinin aşırı şişmesi her lenfoma hastasında görülen bir durum değildir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Her lenfoma hastası için tedavi kendine özgündür. Çünkü hastalığın evresine, hücre tipine, hastanın yaşına, hastanın tedaviyi kaldırıp kaldıramayacağına ve lenfoma tipinin hızlı yada yavaş seyirli oluşuna göre doktor tedavinin şeklini ve verilecek ilaçları belirler.
Hodgkin dışı lenfomanın tedavisi ilaçlarla (kemoterapi), ışın tedavisiyle (radyoterapi) veya ikisi birlikte olarak yapılmaktadır. Ayrıca hastadan kök hücre toplanarak yüksek doz kemoterapi sonrası bu kök hücreleri tekrar hastaya verme işlemi (yüksek doz kemoterapi ve otolog periferik kök hücre transplantasyonu), biyolojik ilaçlarlai ve cerrahi olarak da tedavi edilebilmektedir. Bazen yavaş seyirli lenfomalarda hastaya tedavi verilmez ve hasta belli aralarla doktor tarafından kontrol edilerek izlenir. Hastanın tedavisine karar veren uzmanlar tıbbi onkolog ve radyasyon onkoloğu olmaktadır.


EmoticonEmoticon