SPİNA BİFİDA


SPİNA BİFİDASpina Bifıda fetüsü en çok etkileyen anomalilerden biridir. Ultrason sayesinde çok erken dönemde teşhis edilebilir ve günümüzde spina bifidalı doğan bebek pek yoktur.
Bir de, kafatası ve omurga ile ilgili daha nadir görülen anomaliler vardır.
Bunlarla ilgili tüm sorular yazının bu bölümünde yanıtlanmıştır.
Son yirmi yılda keşfedilmiş olan günde 5 mg folik asid alımı ile spina bifida riski azaltılmıştır.
Genel olarak nöral tüp defekti olarak bilinen bir anomalidir. Ayrık ve açık omurga anlamına gelen bir kelimedir. Omurilik, birçok ufak omurdan oluşur, her birinin ortasında bir delik vardır. Bu deliklerin içinden omur bağı geçer. Herhangi bir omurda problem olması duru­munda, bu bağın bir parçasının korunmasız kaldığı gözlemlenir. Bu bozukluk “spina bifida” olarak adlandırılır. Genelde omurun alt kısmın­da oluşur.


BELİRTİLERİ


Spina bifidalı bebekler genellikle sırtlarında bir kese ile doğarlar ve omurlarının bir bölgesi bu kesenin içinde kalır. Bel kemiğinde oluşan açıklık doğumdan 36 saat sonra ameliyat ile düzeltilir. Spina bifidalı doğan bebeklerde genellikle beyinde su birikmesi nedeni ile kafalarında büyüme (hidrosefali) olur..
Bu su şant adı verilen bir aletin beyine yerleştirilmesi ile tedavi edilir. Bu sıvı tedavi edilmez ise çocukta zeka sorunları ve epilepsi hastalığı ortaya çıkar. Gövde bacaklardaki sinirler etkilendiği için yürüme problemleri ve şekil bozuklukları ortaya çıkar. Spina bifidalı çocukların idrar ve kakalarını tutan sinirler hasar gördüğü için bu çocuklarda idrar ve kakalarını tutamama sorunu olur.

Gizli spina bifidalı çocuklarda kese dışarıdan belli olmaz. Omurga kemiğinde oluşan açıklık diğer tiplere göre daha azdır ve içindeki sinirsel yapıda bozukluk gelişmemiştir. Bu nedenle diğer tip sipina bifidalı çocuklarda görülen belirtiler bu çocuklarda görülmeyebilir. Fakat ileri yaşlarda idrar kaçırma ya da bel ağrısı gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu tip spina bifida genellikle başka bir şey için çekilen filmlerde veya emar filminde rastlantısal olarak ortaya çıkar.
Spina bifidalı hastalarda ortaya çıkan en ciddi sorunlardan biri de mesanenin çalışmamasıdır. Nörojenik mesane olarak bilinen bu durumda idrar torbası (mesane) idrar tutma ve işeme fonksiyonlarını yerine getiremez. Bu hastalarda idrarın geriye kaçışı (böbrek reflüsü veya vezikoüretral reflü) oldukça sık görülür.
Hastalarda bitmeyen ve belli bir zamandan sonra tedavinin fayda etmediği idrar yolları enfeksiyonu sorunu vardır. Bu hastalara zamanında veya uygun tedavi uygulanmaz ise böbrek yetmezliği kaçınılmaz olur.

Kas ve iskelet sistemi ile ilgili problemlerde bel altında yer alan kaslara geçen sinirlerde zedelenmeye bağlı bacaklarda hareketsizlik görülür. Bu hareketsizlik nedeni ile kalça ve uzun kemiklerde şekil bozuklukları meydana gelir.



TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Spina bifidalı hastalarda tedavi uzun sürer ve rehabilitasyon ömür boyu devam eder. Bu nedenle imkan var ise tedavi bu konuda deneyimli merkezlerde devam ettirilmelidir. Spina bifida tedavisinde ekip çalışması önemlidir.

Spina bifida tedavi ekibinin içinde beyin ve sinir hastalıkları cerrahisi, çocuk cerrahisi veya ürolojisi, çocuk nörolojisi, çocuk nefrolojisi, çocuk ortopedisti, çocuk psikiyatristi, fizik tedavi ve fizyoterapisti ve bu konuda deneyimli hemşireler bulunur.
Spina bifida hastaları ameliyat ve bazı tedavi yöntemleri ile mümkün olduğunca normal yaşam sürebilirler. Spina bifidalı hastalar tamamen normal hale gelemeseler de bağımsız yaşayabilirler. Fakat bu hastaların normale yakın yaşam sürmeleri için tıbbi desteğin yanı sıra, toplumsal yaşamda engellerin ortadan kaldırılması da önemlidir

2 yorum

Ben ilk bebeğimi bu nedenle kaybetmiştim. :(

Çok üzüldüm umarım bir daha bu hastalıkla hiçbir zaman karşılaşmazsınız :(


EmoticonEmoticon